Nelezme si na nervy aneb nervová zranění ve vázání

Zdraví vázaných partnerů a jejich bezpečnost je v shibari naprosto zásadní, nervová zranění jsou však i přesto běžná záležitost. Proto jsem dala dohromady tento WS, ve kterém si probereme veškeré nervy zásadní pro shibari, a jak je nezrakvit. Jsem studentka fyzioterapie a jako modelka se věnuji shibari dva roky, s tím že ani mě nervové zranění neminulo.  

Dáme si trošku teorie, kudy ty nervy běží a tak, ale většinu WS věnujeme praktickým radám – jak se nervům v úvazech vyhnout, na co dávat pozor, jak úvazy napasovat na anatomii vašeho partnera, co je stlačený nerv a co je odkrvená končetina, a hlavně co dělat, když už vám nervové zranění vznikne. Spoiler alert, ibalgin to nebude.

Namalujeme si na tělo průběh každého důležitého nervu, nejen na horních končetinách, ale i na krku, trupu a dolních končetinách, takže nebojte, nebudeme celý den řešit jen n. radialis. K tomu si nahmatáme lehce přístupné nervy, ať jednoznačně cítíte, kde vám probíhají. Je sice fajn, že teoreticky víte, kde nerv běží, ale anatomie je u každého variabilní.